marți, 26 ianuarie 2016

Psihologie medicală , C2 Tulburările de personalitate

Tulburările de personalitate
reprezintă nedezvoltarea personalităţii, personalitate dizarmonică.

Grupa A bizar excentrică

Tulburarea de personalitate paranoidă– indivizii manifestă neîncredere şi suspiciune faţă de alţii, ale căror intenţii le interpretează drept rău voitoare, au dubii nejustificate referitoare la loialitatea amicilor sau colegilor; poartă pică tot timpul, sunt implacabili faţă de insulte, injurii, ofense; dacă muncesc individual, se descurcă foarte bine; sunt distanţi şi reţinuţi, cu numeroase dificultăţi de integrare şi relaţionare; când greşesc heteroatribuie eşecul; tulburarea este mai frecventă la bărbaţi decât la femei.
Complicaţii: tulburări delirante, schizofrenie, depresie, abuz şi dependenţă de substanţă.
Tulburarea de personalitate schizoidă– lipsa de interes faţă de alte persoane şi relaţii sociale; singuratici, exprimă puţine emoţii, preferă activităţi solitare, au preocupări reduse ori absente pentru activitatea sexuală; nu au halucinaţii şi idei delirante; incidenţa mai mare la bărbaţi decât la femei.
Complicaţii: schizofrenie, tulburare depresivă majoră.

Tulburarea de personalitate schizotipală– deficite sociale şi interpersonale, reducerea capacităţii de a stabili relaţii intime; distorsiuni cognitive şi de percepţie, excentricităţi de comportament; gândire magică, credinţe stranii, crede că posedă însuşiri rare, particulare (clarviziune, premoniţie, telepatie, superstiţii), iluzii corporale, obsesii; mai frecventă la bărbaţi decât la femei.
Complicaţii: tulburări delirante, schizofrenie, suicid, episoade psihotice tranzitorii.

Grupa B dramatic emoţională

Tulburarea de personalitate antisocială– (sociopaţi) caracterizaţi de desconsiderarea şi violarea drepturilor altora, impulsivitate şi incapacitate de a face planuri de lungă durată, iritabilitate, agresivitate, iresponsabilitate, lipsa de remuşcare, indiferenţă faţă de faptul de a fi furat, maltratat, incorectitudine, minţit repetat, instabilitate psihică crescută; afişează aroganţă, siguranţă de sine; în antecedente distingem minciuna, înşelăciunea, alte acte ilegale, imorale; Prevalenţa este de 3% la bărbaţi şi 1% la femei; în populaţia penitenciarelor atinge 75%; incidenţă crescută în unele familii din grupurile socioeconomice joase.
Complicaţii: dependenţa de substanţă, moartea violentă, suicidul.
Tulburarea de personalitate borderline– instabilitatea relaţiilor interpersonale, cheltuieli abuzive, joc patologic, abuz de substanţă, mâncat excesiv, relaţii sexuale dezorganizate; accese de furie, incapacitatea de a-şi controla mânia, nu suportă singurătatea, sunt instabili afectiv, imprevizibili. În antecedente întâlnim acte autodistructive repetitive. Este mai frecventă la femei decât la bărbaţi.
Complicaţii: episoade depresive majore, tentative de suicid, tulburări sexuale, autolezarea.
Tulburarea de personalitate histrionică– emoţionalitate excesivă, căutarea atenţiei, împrumută cu uşurinţă „temperatura” afectivă a mediului în care se află, este sugestionabil, uşor de influenţat, impresionabil, consideră relaţiile a fi mai intime decât sunt în realitate, comportament provocator sexual, manipulativ, orientaţi spre satisfacerea propriilor interese. Pot manifesta amnezia traumelor, frustrărilor trăite, părând detaşaţi în comparaţie cu dramatismul eveimentelor trăite şi povestite. Prevalenţa mai mare la femeidecât la bărbaţi.
Complicaţii: dependenţe medicamentoase, tentative de suicid, episoade depresive.
Tulburarea de personalitate narcisică– caracterizată prin grandoare, necesitatea de admiraţie, lipsa de empatie, fantasme de succes nelimitat, putere, îşi subliniază repetat şi exagerat calităţile, are pretenţii de tratament favorabil, profită de alţii pentru a-şi atinge scopurile, sentimente de invidie pe care le proiectează asupra interlocutorilor, distant, arogant, insensibil la sfaturi, opinii diferite, îndemnuri; este avid de titluri, demnităţi, onoruri, ranguri care consideră că i se cuvin.
Complicaţii: tulburarea depresivă majoră, dependenţa de droguri, alcoolismul, episoade psihotice tranzitorii.

Grupa C anxios-temătoare

Tulburarea de personalitate evitantă– inhibiţie socială, sentimente de insuficienţă, hipersensibilitate la evaluare negativă, reţinere în relaţiile intime de teama de a fi ridiculizat, inadecvat; îşi doreşte să fie simpatizat, are nevoie să iniţieze relaţii interpersonale, de tandreţe, securizare, reasigurare; este ezitant în a-şi asuma riscuri, pe care le exagerează; trăieşte intens refuzul, inacceptarea, respingerea, este interpretativ şi hipersensibil faţă de comentariile celorlalţi.
Complicaţii: tulburări anxioase, fobie socială.
Tulburarea de personalitatedependentă– necesitatea excesivă de fi supervizat, care duce la un comportament submisiv şi adeziv şi la frica de separare; are dificultăţi de a lua decizii simple, ceilalţi trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru cele mai importante aspecte ale vieţii lui; are stimă de sine redusă, are toleranţă excesivă faţă de persoana investită ca protector; îi este exagerat de frică să nu fie lăsat să aibă grijă de sine. Prevalenţă mai mare lafemei.Complicaţii:tulburări de adaptare, tulburări anxioase, tulburări depresive.
Tulburarea depersonalitate obsesiv-compulsivă – preocupată de ordine, pefecţionism, control mental şi interpersonal în detrimentul flexibilităţii; militează pentru standarde înalte, exigent cu ceilalţi, devotat muncii, refuză să lucreze cu alţii, avar, conservator, puţine relaţii interpersonale.Prevalenţă mai mare la bărbaţi decât la femei.
Complicaţii: schizofrenie, depresie, tulburări anxioase, tulburări hipocondriace.
Tulburarea de personalitate pasiv-agresivă– rezistenţa la solicitări, îndemnuri, însoţită de amânarea răspunsului la rugăminţi sau solicitări, temporizarea îndeplinirii sarcinilor; are un comportament lamentativ, se simte neînţeles, insuficient apreciat; este cvasipermanent îmbufnat, certăreţ, manifestă sentimente de invidie, iritabilitate, cinism faţă de colegi, stimă de sine scăzută, neîncredere în forţele proprii. Complicaţii: suicidul, abuzul de alcool.
Tulburareade personalitate depresivă– gânduri şi comportamente depresive, stimă de sine scăzută, inadecvat, lipsit de valoare, negativist şi critic în legătură cu alţii, pesimist.

Complicaţii:tulburare depresivă majoră.

Complicaţii:tulburare depresivă majoră.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.