duminică, 27 decembrie 2015

TESTE AMG - PROTECŢIA ŞI SECURITATEA ÎN MUNCĂ 12


TESTUL III
Indicați răspunsurile corecte
1.Antisepsia este:
  1. o metoda profilactica de lupta impotriva infectiilor
  2. o metoda curativa de lupta impotriva infectiilor
  3. o metoda de indepartare si distrugere a microbilor de pe obiecte, din incaperi
2.Sterilizarea urmareste:
  1. dezinfectarea instrumentelor chirurgicale, a bailor, plostilor
  2. profilaxia infectiilor plagilor
  3. distrugerea germenilor, inclusiv a formelor sporulate si a virusurilor.
3. Autoclavarea este o metoda de sterilizare:
  1. prin caldura umeda
  2. prin caldura uscata
  3. prin mijloace chimice
4.La pupinel (caldura uscata) sterilizarea se va face la temperatura de:
  1. 128 ˚C
  2. 180 ˚C
  3. 100 ˚C
5. Pentru a evita oxidarea instrumentelor metatice supuse fierberii:
  1. acestea se pun la fiert in apa rece
  2. acestea se mentin in apa pana ce se raceste
  3. se adauga in apa bicarbonat sau borat de sodium
6. Cloramina se foloseste ca antiseptic in concentratie de:
  1. 1-2%
  2. 5-6%
  3. 10%
7. Dezavantajele tincturii de iod sunt urmatoarele, cu exceptia:
  1. poate produce arsuri chimice
  2. este un foarte bun antiseptic al campului operator (al pielii)
  3. fiind foarte caustica nu se va aplica pe plagi
8. Care din urmatoarele antiseptice este un bun hemostatic:
  1. alcoolul
  2. apa oxigenata
  3. tinctura de iod
9. Materialul moale se sterilizeaza la:
  1. 128˚ si 1,5 atm prin fierbere
  2. 133˚ si 2 atm la autoclav, in mediu de vapori
  3. 180˚ si 2 atm la pupinel
10.Termenul de valabilitate al sterilizarii la autoclav a instrumentelor chirurgicale, este:
  1. 24 de ore de la efectuarea sterilizarii
  2. 10 zile daca nu s-au deschis cutiile cu instrumente
  3. 48 de ore de la efectuarea sterilizarii
11.Ce importanţă are spălarea mâinilor în prevenirea infecţiilor cu cale de transmitere sanguină:
  1. nu prezintă importanţă în prevenirea infecţiilor cu transmitere sanguină;
  2. uneori este singurul mod de prevenire a contaminării şi diseminării agenţilor microbieni;
  3. cel mai important mod de prevenire a contaminării şi diseminării agenţilor microbieni.
12.În cazul expunerii profesionale cu produse patologice (inoculare percutană, înţepătură, tăietură) ce atitudine luaţi?
  1. stimularea sângerării locale;
  2. clătirea cu apă;
  3. aplicarea de antiseptice, dezinfectante, spălarea cu apă şi săpun sau detergent.
13.Incidenţa infecţiilor nosocomiale este crescută în serviciile:
  1. nou-născuţi;
  2. terapie intensivă;
  3. endocrinologie.
14.Obiectivele permanente în prevenirea infecţiilor nosocomiale sunt:
  1. alegerea procedurilor de investigaţie şi tratament cu risc minim de infecţie;
  2. măsuri de igienă spitalicească;
  3. utilizarea antibioticelor cu spectru larg de acţiune.
15.Atribuţiile asistentei medicale în prevenirea şi controlul infecţiilor nosocomiale sunt:
  1. pregătirea materialelor pentru sterilizare şi respectarea condiţiilor de păstrare şi utilizare a lor;
  2. respectă şi răspunde de aplicarea regulilor de igienă şi regulilor de tehnică aseptică;
  3. refuză internarea bolnavilor contagioşi.
16.Metodele de prevenire a accidentelor profesionale prin tăiere , înţepare cu obiecte ascuţite, constau în :
  1. colectarea imediat după utilizare în containere rezistente la înţepare şi tăiere, amplasate la îndemână şi marcate corespunzător;
  2. reducerea de manevre parenterale la minimum necesar;
  3. recapişonarea acelor folosite.
17.Spălarea mâinilor şi a altor părţi ale tegumentelor , cel mai important mod de prevenire a contaminării cu agenţi microbieni, se efectuează:
  1. înainte şi după aplicarea unui tratament pacienţilor;
  2. numai la intrarea în serviciu.
  3. după scoaterea mănuşilor de protecţie;
18.Echipamentul de protecţie este :
  1. bariera între lucrător şi sursa de infecţie ;
  2. alcătuit din halat şi încălţăminte de spital;
  3. utilizat în timpul activităţilor care presupun risc de infecţie.
19. Aplicarea Precauţiunilor Universale se referă la:
  1. prevenirea accidentelor şi a altor tipuri de expunere profesională;
  2. utilizarea echipamentului de protecţie adecvat, complet , corect;
  3. personalul infectat cu Hbs.
20.Regulile de bază în aplicarea Precauţiunilor Universale consideră:
  1. toţi pacienţii potenţial infectaţi;
  2. toţi pacienţii sunt potenţial sănătoşi;
  3. că acele şi alte obiecte folosite în practica medicală sunt contaminate după utilizare.
21.Atribuţiile asistentei medicale în prevenirea infecţiilor nosocomiale cuprind:
  1. respectarea regulilor de tehnică aseptică în efectuarea tratamentelor prescrise;
  2. supravegherea menţinerii condiţiilor de igienă şi a toaletei bolnavilor imobilizaţi;
  3. supravegherea aplicării tratamentului cu antibiotice în funcţie de antibiogramă şi evoluţia clinică a bolnavului.
22. Infecţia nosocomială este:
  1. infecţia contactată în spital sau alte unităţi sanitare cu paturi;
  2. infecţia care se referă la orice boală datorată microorganismelor;
  3. infecţia dobândită în spital şi uneori diagnosticată după ieşirea din spital.
23. Care din agenţii patogeni ( bacterii,virusuri,protozoare, fungi) pot produce infecţii nosocomiale?
  1. nici unul;
  2. toţi;
  3. numai bacteriile.
24. Protecţia asistentului medical pentru riscurile ce decurg din practica profesională se realizează de către :
  1. fiecare asistent medical prin societăţile de aisgurări;
  2. angajator, prin societăţile de asigurări;
  3. nu este necesară protecţia asistentului medical.
25. Scopul aplicării Precauţiunilor Universale este de a:
  1. preveni transmiterea infecţiilor pe cale sanguină personalului , la locul de muncă;
  2. preveni transmiterea infecţiilor nosocomiale;
  3. preveni transmiterea infecţiilor pe cale aerogenă , în unităţile sanitare cu paturi.
26. Sterilizarea urmeşte:
  1. neutralizarea agenţilor patogeni de pe toate suprafeţele ce vin în contact cu bolnavul;
  2. distrugerea tuturor microorganismelor patogene şi nepatogene inclusiv a sporilor de pe obiecte cu utilizare medicală;
  3. inactivarea agenţilor patogeni existenţi pe suprafaţa instrumentelor chirurgicale.
27. Infecţia de defineşte astfel:
  1. reacţia locală sau generală rezultată din pătrunderea şi multiplicarea agentului microbian în organism;
  2. reacţia locală determinată de pătrunderea microbului în organism;
  3. boala rezultată ca urmare a pătrunderii microbului în organism.
28. Sterilizarea ca metodă de prevenire a infecţiilor reprezintă:
  1. totalitatea procedeelor prin care sunt distruse toate formele de existenţă a microorganismelor;
  2. totalitatea procedeelor prin care sunt distruse toate formele de existenţă a microorganismelor, de la suprafaţa sau profunzimea unui obiect;
  3. totalitatea procedeelor de distrugere a microbilor din mediul înconjurător.
29. Care din următorii termeni poate fi definit ca absenţa tuturor microbilor?
  1. steril;
  2. curat;
  3. dezinfectat.
30. Pentru manevrarea materialelor şi instrumentelor sterile se poate utiliza:
  1. mâna acoperită cu mănuşa sterilă;
  2. mîna spălată cu apă şi săpun;
  3. pensa de servit.
31. În urma controlului umidităţii materialelor sterilizate la autoclav s-a înregistrat:
  1. 5% umiditate;
  2. 10% umiditate;
  3. 50% umiditate.
32. Sterilizarea prin metode fizice utilizează:
  1. căldura, radiaţiile gamma;
  2. radiaţiile ultrascurte;
  3. ultrasunetele.
33. Dezinfecţia este operaţia:
  1. de distrugere a agenţilor infecţioşi de pe tegumente, mucoase, obiecte şi din încăperi;
  2. de distrugere a paraziţilor de pe obiecte;
  3. de distrugere a insectelor transmiţătoare de microbi.
34. Cât timp trebuie frecate mâinile cu soluţie antiseptică, înainte de aplicarea unei proceduri invazive (ex. cateterism)?
  1. 10 secunde;
  2. 1 minut;
  3. 2 minute.
35. Spălarea de decontaminare a mâinilor se face astfel:
  1. spălare cu apă şi săpun;
  2. spălare cu apă, săpun, frecare cu periuţa, uscare şi aplicare de alcool 2 x 5 ml;
  3. spălare cu apă, săpun, frecare cu periuţa, uscare.
36. De la sala de pansamente septice aţi primit instrumentele pentru a le pregăti în vederea sterilizării. Aşezaţi în ordine operaţiunile de execuţie a acestei manopere:
  1. spălare;
  2. sortare;
  3. limpezire;
  4. decontaminare;
  5. uscare;
  6. aşezare în trusă.
37. După decesul unui pacient salonul se dezinfectează astfel:
  1. ştergerea patului, pavimentului, cu soluţie de var cloros 40 g ‰;
  2. prin pulverizarea soluţiei de aldehidă formică în salon 10-15g ⁄ m3;
  3. ştergerea obiectelor din salon cu soluţie de cloramină 40 g ‰.
38. Dezinfecţia termometrelor se face prin submerjarea lor în soluţie de:
  1. cloramină 5-10 g ‰;
  2. alcool 70°;
  3. bromocet 1 g ‰.
39. Soluţia antiseptică are următoarele proprietăţi în comparaţie cu soluţia dezinfectantă:
  1. distruge microorganismele de pe tegumente şi mucoase, fără a le altera integritatea;
  2. nu este nici o deosebire;
  3. este mai concentrată decât soluţia dezinfectantă.
40. Pentru manevrarea unor soluţii dezinfectante, personalul medical respectă măsurile de protecţia muncii:
  1. utilizarea mănuşilor de cauciuc;
  2. utilizarea măştilor de protecţie;
  3. utilizarea ochelarilor de protecţie.
41. Pentru eficienţa utilizării soluţiei de var cloros se are în vedere:
  1. preparare zilnică;
  2. depozitare în recipiente de metal;
  3. depozitare în recipiente închise la culoare din material plastic.
42. Circuitele funcţionale în unităţile sanitare respectă următoarele elemente:
  1. circuitul aseptic indică sensul de circulaţie pentru protecţia împotriva infecţiilor;
  2. circuitul septic asigură condiţii de protecţie împotriva infecţiilor;
  3. între circuitul aseptic şi cel septic funcţionează principiul neseparării circuitelor.
43. Infecţiile intraspitaliceşti se definesc astfel:
  1. îmbolnăviri de natură infecţioasă contractate în spital;
  2. îmbolnăviri de natură infecţioasă care se manifestă după externarea pacientului;
  3. îmbolnăviri de natură infecţioasă contractate în spital şi care se manifestă în timpul internării sau după externare.
44. Sunt expuşi mai frecvent infecţiilor nosocomiale:
  1. pacienţii vârstnici, taraţi;
  2. pacienţii supuşi manevrelor invazive;
  3. pacienţii internaţi de urgenţă în spital.
45. Sursa de infecţie poate fi:
  1. pacientul şi produsele sale patologice;
  2. personalul medical şi echipamentul său de lucru;
  3. apa şi alimente



NR. ÎNTREBARE
RĂSPUNS
1
b
2
c
3
a
4
b
5
c
6
a
7
b
8
b
9
b
10
a
11
b,c
12
a,c
13
a,b
14
a,b
15
a,b
16
a,b
17
a,c
18
a,c
19
a,b
20
a,c
21
a,b
22
a,c
23
b
24
b
25
a
26
b
27
a
28
b
29
a
30
a,c
31
a
32
a,c
33
a
34
c
35
b
36
d,b,a,c,e,f
37
b
38
a
39
a
40
a,b
41
a,c
42
a
43
c
44
a,b
45
a,b,c

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.