luni, 25 ianuarie 2016

Managementul proiectelor de sanatate

Factorii de succes în managementul de proiect
Succesul unui proiect depinde de mulţi factori.
Plecând de la definiţia noţiunii de management de proiect putem identifica trei constrângeri care influenţează succesul unui proiect: scop, cost şi timp. Constrângerea de timp se referă la timpul disponibil pentru realizarea proiectului. Costul se referă la bugetul disponibil. Scopul reprezintă ceea ce trebuie să se realizeze în cadrul proiectului pentru ca acesta sa poată fi considerat realizat (obiectivele).
Aceste trei constrângeri sunt interdependente. De exemplu dacă scopul proiectului este extins (sunt definite noi obiective) aceasta va implica costuri mai mari şi o durată mai mare de execuţie. Dacă se doreşte reducerea timpului de realizare a unui proiect atunci fie costurile trebuiesc crescute, fie obiectivele trebuiesc reduse.
Obţinerea unui echilibru între cei trei factori reprezintă cheia pentru realizarea unui proiect de succes. Disciplina managementului de proiect oferă instrumentele şi tehnicile prin care echipa de proiect îşi poate organiza activitatea în aşa fel încât cele trei constrângeri să fie îndeplinite



Folosirea corectă a tehnicilor de management a proiectelor va asigura atingerea criteriilor esenţiale de succes ale proiectului pentruca ca acesta să fie relevant, fezabil şi sustenabil.

Relevanţa: Un proiect trebuie să fie orientat către satisfacerea unor nevoi reale ale beneficiarilor. Cu alte cuvinte, rezultatul final al unui proiect trebuie să fie neapărat reprezentat de o schimbare pozitivă. Pentru atingerea acestui obiectiv, este necesar ca beneficiarii să fie implicaţi în procesul de planificare încă din fazele iniţiale ale programării. Planificarea este efectuată printr-un proces de analiză a problemei şi definire clară a obiectivelor în termenii beneficiilor aduse grupurilor ţintă.

Fezabilitatea: Obiectivele trebuie să fie realiste. Pentru a se asigura acest lucru, contextul proiectului trebuie analizat îndeaproape, fiind luaţi în considerare factorii de natură economică, financiară şi culturală. Presupunerile şi riscurile relevante pentru implementarea proiectului trebuie definite. Un proiect poate fi derulat doar dacă mediul este considerat a fi adecvat. Presupunerile şi riscurile trebuie supuse unei permanente monitorizări pe întreaga durată a ciclului proiectului. Dacă mediul în care este derulat proiectul se shimbă, acţiunile sale trebuie replanificate, reorientate şi - în cel mai rău caz - proiectul trebuie oprit.
Sustenabilitatea: Proiectele trebuie să poată fi sustenabile. Cu alte cuvinte, impactul nu trebuie să se limiteze la momentul terminării proiectului. De exemplu, trebuie garantat faptul că persoanele instruite în cadrul unui proiect de training pot folosi abilităţile dobândite în practică, atingând astfel rezultate mai bune în muncă, sau că un manual de proceduri terminat în timpul proiectului poate fi folosit activ şi după încheierea acestuia.

Fazele managementului proiectelor
Indiferent de dimensiunea unui proiect sau de complexitatea acestuia, îndeplinirea obiectivelor acestuia înseamnă atingerea standardelor de calitate propuse, în limitele de timp şi de buget stabilite. În cadrul activităţii de management de proiect putem distinge 5 faze .
În continuare vor fi descrise pe scurt fazele corespunzătoare managementului proiectelor, urmând ca în capitolele următoare aceste faze să fie detaliate.
Faza de iniţializare: se iniţiază o propunere de proiect ca rezultat a unor nevoi. Pe baza unei analize iniţiale se decide acceptarea sau nu a proiectului
. Faza de planificare: obiectivele sunt definite şi rafinate. Se decide planul de acţiune necesar pentru a realiza obiectivele propuse.
Faza de execuţie: oamenii şi resursele sunt coordonate în conformitate cu planul proiectului.
Faza de control: se monitorizează evoluţia proiectului, sunt identificate eventualele deviaţii de la planul iniţial, se decid acţiunile necesare pentru a menţine proiectul în parametrii definiţi iniţial.


Caracteristicile unui proiect de sănătate
Tipuri de proiecte de sănătate
Proiectul reprezintă o serie de activităţi al căror scop este de a realiza un obiectiv specific într-o perioadă de timp şi având un buget bine definit.
Un proiect de sănătate are unele caracteristici precum:
a) Durată limitată în timp – orice proiect are un început şi un sfârşit bine definit.
b) Programare – un proiect are o varietate de activitaţi , de evenimente şi sarcini şi se bazează pe un program de execuţie.
c) Are o varietate de resurse fiind bazat pe un buget şi presupune un efort uman.
d) Prezintă autonomie; un proiect este o întreprindere unică, el diferă de altul, are un grad mai mic sau mai mare de autonomie faţă de activităţile zilnice ale organizaţiei.
e) Orice proiect are anumite rezultate, are obiective specifice ce trebuie atinse; proiectele crează active, sisteme, scheme de
organizare, instituţii ce continuă să funcţioneze şi să aducă beneficii şi după terminarea sa.
Proiectele de sănătate sunt de mai multe tipuri:
Proiecte de infrastructură pentru sănătate; aceste proiecte vizează modernizarea sistemului de sănătate, construcţia şi renovarea de clădiri pentru asistenţă medicală, utilarea cu echipamente şi tehnologie medicală modernă, etc.
Proiecte de invevtiţiimenite să îmbunătăţească sterea de sănătate şi siguranţa locului de muncă, formarea şi educarea personalului sanitar, ameliorarea capacităţii instituţionale, a accesului la piaţa locurilor de muncă şi a incluziunii sociale în sectorul sănătaţii şi a îngrijirilor pe termen lung.
Proiectele pot fi complexe (integrate sau independente) sau simple.
În funcţie de durata finanţării proiectele pot fi pe termen lung( peste 2 ani), pe termen mediu(1 – 2 ani ) şi pe termen scurt( sub un an).
Poriectele de sănătate pot avea finanţare publică,privată sau mixta.
Proiecte ce vizează imbătrânirea in condiţii bune de sănătate.

Proiecte de inovare în domeniul sănătătii, a tehnologiei informaţiei, etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.