duminică, 15 noiembrie 2015

Gastroenterologie si nursing în gastroenterologie , 8 INGRIJIREA PACIENTULUI CU ENTEROCOLITA


INGRIJIREA PACIENTULUI CU ENTEROCOLITA
- sunt inflamatii simultane ale mucoasei intestinului subtire si colonului
31
- enterocolita infectioasa este o inflamatie a mucoasei cauzata de o bacterie,
virus sau parazit
- contaminarea se face prin ingestia de alimente infectate sau prin transmisia
intre indivizi
CIRCUMSTANTE DE APARITIE
- persoanele care au consumat alimente contaminate cu proteus, sallmonela,
shigella
SEMNE SI SIMPTOME
- greata

- inapetenta
- cefalee
- neliniste
- dureri abdominale
- balonare
- varsaturi alimentare
- scaune lichide sau sangvinolente 5-30/zi
- tenesme (contracturi spasmodice dureroase ale sfincterelor anal sau vezical,
însoţite de arsuri, senzaţie penibilă de tensiune şi senzaţia imperioasă şi
continuă de urinare sau defecare)
- febra
- frisoane
PROBLEME
- deshidratare
- discomfort abdominal
- hipertermie
- riscul raspindirii infectiei
OBIECTIVE
- sa fie echilibrat hidroelectrolitic
- sa prezinte stare de confort fizic
- sa prezinte temperatura corpului in limite normale
- sa nu devina sursa de infectie pentru alte persoane
INTERVENTII
ASISTENTA
- asigura repausul fizic si psihic
- mentine igiena tegumentelor si a lenjeriei
32
- reechilibreaza hidroelectrolitic
o prin regim hidric 24-48 ore ( apa+zeama de orez)
o apoi regim de tranzitie
 orez fiert in apa
 supa de zarzavat sarata
 brinza de vaci
 carne fiarta
 ou fiert moale
 pireuri
 soteuri
o dupa 8-10 zile se pot introduce laptele si mezelurile
- supravegheaza scaunul
o frecventa
o cantitatea
- recolteaza scaunul
o pentru examen bacteriologic
- recolteaza singe
o ionograma
- supravegheaza semnele de deshidratare
o piele uscata
o oligurie
o tahicardie (Accelerare a frecventei batailor inimii peste 90 de pulsatii pe
minut.)
o HTA
- Supravegheaza durerile abdominale si caracteristicile ei
- Recomanda pacientului pozitia antalgicapentru diminuarea durerilor
- Administreaza tratamentul antispstic si antiinfectios recomandat de medic
- respecta masurile de prevenire a infectiilor nosocomiale
INGRIJIREA BOLNAVILOR CU DIAREE
poate aparea singura sau insotita de varsaturi
constituie urgenta datorita tulburarilor hidroelectrolitice
materiale necesare
o musama
o aleza
o plosti
o material necesar
 pentru toaleta regiunii anale
 pentru recoltarea scaunului si singelui
 echilibrare hidroelectrolitica
o paravan
o paturi
o material pentru
 hemocultura
 coprocultura
33
obiective masuri de realizat
pregatirea conditiilor de ingrijire va fi plasat intr-o rezerva
patul se acopera cu musama si
traversa
in caz de incontinenta de materii
fecale se va aseza o plosca
pneumatica de cauciuc care se va
schimba periodic
vor fi pregatite suficiente aleze si
comprese pentru a fi la dispozitie
supravegherea tranzitului intestinal
si a igienei locale
daca numarul scaunelor este mic si
starea este buna, bolnavul va fi
insotit la toaleta de infirmiera
numarul scaunelor poate ajunge la
10-20 / zi , insotite de dureri ( in
holera poate ajunge la peste 100)
va fi servit cu plosca la pat
asistenta noteaza numarul si
caracterul scaunelor
pentru analiza unele emisii vor fi
captate in bazinet
la cei cu incontinenta sau cu diaree
intensa sa li se aseze comprese
uscate in regiune anala pentru ca
materile fecale sa nu se imprastie
schimbarea acestora se face de cite
ori este nevoie
toaleta anusului se face de mai
multe ori pe zi si se dezinfecteaza
cu acid boric 2-3%
corectarea tulburarilor
hidroelectrolitice , recoltarea de
produse biologice si urmarirea
functiilor vitale si vegetative
in diareei hidratatrea se poate face
si oral, completata cu perfuzii
se urmareste inlocuirea pierderilor
prin ioni
prin diaree se pirde mai mult sodiu
si potasiu
in caz de infectii se recolteaza singe
pentru hemocultura si scaun pentru
coprocultura
asigurarea repausului si mentinerea
temperaturii constante
repausul la pat se impune in
cazurile cu stare generala alterata
diareea intensa duce la mari pierderi
de energie calorica
bolnavii vor fi incalziti cu
34
termofoare, paturi, perna electrica
pe abdomen
asigurarea alimentatiei in primele 24-48 ore consta in dieta
hidrica
-ceai neindulcit(menta, coarne, afine
sau musetel)
-supa de morcovi strecurata
-zeama de orez
-mere crude rase
treptat se introduc cantitati mici de
carne slaba fiarta
-brinza de vaci
-piine alba prajita
-supe strecurate de legume cu paste
fainoase
-oua fierte moi
dupa 4-5 zile se ajunge la o
alimentatie completa
ATENTIE: se interzic pentru o
perioada de timp : laptele,
dulciurile, legume bogate in
celuloza, grasimi prajite,
conservele, condimentele,
ciocolata
Tratament medicamentos Asistenta pregateste medicamentele
pe care la indicatia medicului le
administreaza
Pentru tratament simptomatic
- preparate de bismut
- calciu carbonic
- spasmolitice (atropina,
papverina, scobutil)
- opiaceele se administreeaza
numai in diareeile severe si
numai pentru o perioada scurta
dupa ce s-au epuizat alte
mijloace terapeutice
Pentru tratament antimicrobian
- sulfamide
- antibiotice
- furazolidon
- saprosan
- fermenti digestivi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.