INGRIJIREA PACIENTULUI CU BOALA ULCEROASA
- este o ulceratie pe
-stomac
-portiunea inferioara a esofagului
-duoden
- intereseaza intregul organism
- e favorizata de secretia gastrica crescuta de suc gastric si aproape intodeauna da infectia
locala cu H. Pylori
CIRCUMSTANTE DE APARITIE
persoane
o cu orar neregulat de alimentatie
o exces da condimente, alcool, tutun
o cu teren ereditar
o cu sters fizic si psihic
o cu tratamente cronice cu aspirina, corticoizi, AINS
o frecventa mai mare la barbati
o incidenta maxima la persoanele cu virsta intre 55-60 ani
SEMNE SI SIMPTOME
durere epigastrica care apare la 2-3 ore dupa mese, care se calmeaza dupa
alimentatie
durerea apare in pusee dureroase , toamna si primavara, urmate de perioade de
remisiune
24
pirozis ( senzatie de arsura)
varsaturi postprandiale
scadere ponderala
astenie
PROBLEME
discomfort abdominal cauzat de durere
anxietate
deficit de volum lichidian
risc de complicatii
o HDS
Hematemeza
melena
o Perforatie
o Stenoza pilorica
o malignizare
OBIECTIVE
sa prezinte stare de comfort fizic si psihic
prelungirea perioadelor de remisiune
sa se alimenteze corespunzator
sa fie constient de modul sau de viata, de alimentatie, sa poata preveni
complicatiile
INTERVENTII
ASISTENTA
asigura repausul fizic si psihic
o 12-14 ore /zi repaus la pat
o repaus postprandial obligatoriu in perioada dureroasa
asigura dieta de protectie gastrica individualizata in functie de fazele
evolutive ale bolii
o alimentatia fiind repartizata in 5-7 mese/zi
o in faza dureroasa
supe de zarzavat strecurate
lapte indoit cu ceai
supe creme de zarzavat
pireuri
sufleuri
soteuri
brinza de vaci
piine veche
fainoase fierte in lapte
carne fiarta de pasare sau vita
o in faza de acalmie
lapte dulce
fainoase fierte in lapte
ou fiert moale
carne de vita sa pasare fiarta sau la gratar
piine veche de o zi
25
supe de zarzavat
biscuiti
soteuri
fructe coapte
o urmatoarele alimente sunt interzise
lapte batut
iaurt
carne grasa
legume tari
varza
castraveti
fasole
piine neagra
cafea
ciocolata
supele de carne
sosuri cu prajeli
alimente reci sau fierbinti
pregateste pacientul pentru explorari functionale
administreaza medicatia prescrisa de medic
o medicatia antisecretorie inaintea meselor
o antiacida si alcalinizanta la 1-2 ore dupa mese
o administrarea medicatiei adecvate pentru H. Pylori
amoxicilina
claritromicina
omeprazol
supravegheaza
o puls
o tensiune
o apetit
o semne de deshidratare
o scaun
o greutate corporala
face bilantul zilnic intre lichidele ingerate si cele excretate
pregateste preoperator
educa pacientul pentru a recunoaste semnele complicatiilor
o scaunul melenic
o caracterul durerii in caz de perforatie
o varsaturile alimentare cu continut vechi in caz de stenoza pilorica
educa pacientul pentru a respecta alimentatia recomandata
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.