duminică, 15 noiembrie 2015

Gastroenterologie si nursing în gastroenterologie , 6 INGRIJIREA PACIENTULUI CU BOALA ULCEROASA

INGRIJIREA PACIENTULUI CU BOALA ULCEROASA
- este o ulceratie pe
-stomac
-portiunea inferioara a esofagului
-duoden
- intereseaza intregul organism
- e favorizata de secretia gastrica crescuta de suc gastric si aproape intodeauna da infectia
locala cu H. Pylori
CIRCUMSTANTE DE APARITIE
persoane

o cu orar neregulat de alimentatie
o exces da condimente, alcool, tutun
o cu teren ereditar
o cu sters fizic si psihic
o cu tratamente cronice cu aspirina, corticoizi, AINS
o frecventa mai mare la barbati
o incidenta maxima la persoanele cu virsta intre 55-60 ani
SEMNE SI SIMPTOME
durere epigastrica care apare la 2-3 ore dupa mese, care se calmeaza dupa
alimentatie
durerea apare in pusee dureroase , toamna si primavara, urmate de perioade de
remisiune
24
pirozis ( senzatie de arsura)
varsaturi postprandiale
scadere ponderala
astenie
PROBLEME
discomfort abdominal cauzat de durere
anxietate
deficit de volum lichidian
risc de complicatii
o HDS
 Hematemeza
 melena
o Perforatie
o Stenoza pilorica
o malignizare
OBIECTIVE
sa prezinte stare de comfort fizic si psihic
prelungirea perioadelor de remisiune
sa se alimenteze corespunzator
sa fie constient de modul sau de viata, de alimentatie, sa poata preveni
complicatiile
INTERVENTII
ASISTENTA
asigura repausul fizic si psihic
o 12-14 ore /zi repaus la pat
o repaus postprandial obligatoriu in perioada dureroasa
asigura dieta de protectie gastrica individualizata in functie de fazele
evolutive ale bolii
o alimentatia fiind repartizata in 5-7 mese/zi
o in faza dureroasa
 supe de zarzavat strecurate
 lapte indoit cu ceai
 supe creme de zarzavat
 pireuri
 sufleuri
 soteuri
 brinza de vaci
 piine veche
 fainoase fierte in lapte
 carne fiarta de pasare sau vita
o in faza de acalmie
 lapte dulce
 fainoase fierte in lapte
 ou fiert moale
 carne de vita sa pasare fiarta sau la gratar
 piine veche de o zi
25
 supe de zarzavat
 biscuiti
 soteuri
 fructe coapte
o urmatoarele alimente sunt interzise
 lapte batut
 iaurt
 carne grasa
 legume tari
varza
castraveti
fasole
 piine neagra
 cafea
 ciocolata
 supele de carne
 sosuri cu prajeli
 alimente reci sau fierbinti
pregateste pacientul pentru explorari functionale
administreaza medicatia prescrisa de medic
o medicatia antisecretorie inaintea meselor
o antiacida si alcalinizanta la 1-2 ore dupa mese
o administrarea medicatiei adecvate pentru H. Pylori
 amoxicilina
 claritromicina
 omeprazol
supravegheaza
o puls
o tensiune
o apetit
o semne de deshidratare
o scaun
o greutate corporala
face bilantul zilnic intre lichidele ingerate si cele excretate
pregateste preoperator
educa pacientul pentru a recunoaste semnele complicatiilor
o scaunul melenic
o caracterul durerii in caz de perforatie
o varsaturile alimentare cu continut vechi in caz de stenoza pilorica
educa pacientul pentru a respecta alimentatia recomandata

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.