Pe timpul iernii, produsele congelate sunt cea mai buna sursa de vitamine. De ce? Pentru ca, de la recoltare si pana ce sunt consumate, cat timp stau in magazine sau pana ce le gatim dupa cumparare, ele isi pierd treptat vitaminele si mineralele, deoarece le consuma pentru propriul lor metabolism. De exemplu, fasolea verde isi pierde pana la 45% din nutrienti, broccoli si conopida pierd 25% iar morcovii 10% .

vitamina. “Majoritatea vitaminelor se pastreaza foarte bine in congelate sau in legumele din conserve”, afirma dr. Barbara Klein de la Universitatea din Illinois, care se ocupa cu cercetarea diferentei dintre legumele proaspete si congelate.

Prof. Dr. Gheorghe Mecinicopschi afirma in cartea “Si noi ce mai mancam…” faptul ca “distrugerea vitaminei B1 are loc sub actiunea temperaturii, fiind mai stabila la valori ale PH-ului cuprinse intre 4,5 – 6; peste valoarea 8 vitamina se distruge rapid; la fel in prezenta cuprului, fosfatilor si acetatilor” (pag 199) si ca “ acidul folic este distrus rapid prin prepararea alimentelor la caldura, 50% se pierde in 3 zile de pastrare a legumelor si 90% in primele 2 minute de fierbere. Oxigenul din aer, lumina, caldura, acizii, spalarea, maruntirea distrug acidul folic” (pag 207).
Deasemenea el afirma ca “decongelarea legumelor si carnii in apa reduce continutul de vitamine”, recomandand ca “legumele, fructele si carnea sa fie introduse in mancare chiar in stare congelata”.
ATENTIE! Toate acestea sunt adevarate in cazul in care comparam legumele proastepe ecologica (bio) cu legumele bio congelate deoarece legumele care au fost crescute intr-un mediu inensiv au o cantitate mai mica de vitamine si minerale .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.