vineri, 13 noiembrie 2015

Gastroenterologie si nursing în gastroenterologie, 1 Anatomia si fiziologia aparatului digestiv


GASTROENTEROLOGIE SI
NURSING IN GASTROENTEROLOGIE
Specializarea ASISTENT MEDICAL GENERALIST
ANUL II
Anatomia si fiziologia aparatului digestiv
Cavitatea bucala este portiunea initiala a tubului digestiv.
Cavitatea bucala este captusita cu mucoasa bucala .
Se gasesc doua arcade dentare : una superioara si una inferioara in care sunt amplasate 32
dinti :
- 8 incisivi
- 4 canini
- 8 premolari
- 12 molari
Limba este un organ musculos.
La suprafata prezinta papile filiforme, fungiforme, circumvoalate si gustative.
Gusturile acru, amar, dulce si sarat sunt percepute in anumite zone ale limbii.
Limba impreuna cu arcadele dentare are rol in masticatie si formarea bolului alimentar.
Faringele este o portiune comuna a aparatului digestiv si respirator. Aici se afla
amigdalele palatine si radacina limbii. Conduce bolul alimentar spre stomac.
Esofagul este un organ musculo-membranos.
Face legatura intre faringe si stomac.
Are functie de deglutitie, de conducere a bolului alimentar spre stomac.
Are o lungime de 25-30 cm.
Cu stomacul comunica prin orificiul numit cardia.
Are trei regiuni: cervicala, toracala, abdominala.
Peretele esofagului este alcatuit din patru tunici: - seroasa
- musculara
- submucoasa

- mucoasa
Stomacul este segmentul cel mai dilatat al tubului digestiv, este situat in abdomen, in loja
gastrica. In pozitie verticala stomacul are forma literei J.
Stomacul prezinta - doua fete - anterioara
- posterioara
- doua curburi - marea curbura
- mica curbura
- doua orificii - cardia, prin care comunica cu esofagul
- pilorul, care asigura legatura cu duodenul
Subimpartirea stomacului
a) Portiunea verticala a stomacului este construita din :
- fundul stomacului, fornix sau camera de aer
- corpul stomacului
b) Portiunea orizontala formata din :
-antrul piloric
- canal piloric care se termina la orificiul piloric
Mucoasa gastrica are numeroase orificii prin care se deschid glandele gastrice, care
secreta sucul gastric. Aceste glande dupa localizare pot fi :
- cardiale
- gastrice
- pilorice
Glandele cardiale si pilorice secreta mucus, iar cele gastrice secreta pepsinogen, acid
clorhidric si mucus. Rolul principal al stomacului este de rezervor in care se acumuleaza
alimentele ingerate, dar are si o functie secretorie. Glandele gastrice secreta sucul gastric,
care este un lichid incolor, limpede sau usor opalescent, in functie de continutul sau in
mucus si foarte acid cu un pH intre 1,5-2,5.
Reglarea secretiei gastrice se realizeaza prin mecanisme nervoase si umorale.
Compozitia sucului gastric :
- 99% apa
- 1% - substante organice : - enzime
- mucus
- substante anorganice - acid clorhidric
- cloruri de Na, K
- fosfati de Ca, Mg
Acidul clorhidric exercita numeroase actiuni cum ar fi :
- activarea enzimelor proteolitice din sucul gastric crearea unui mediu optim pentru
actiunea acestora
- actioneaza asupra proteinelor alimentare facandu-le mai usor digerabile
- stimularea evacuarea gastrica
- are rol antiseptic, impiedicand dezvoltarea germenilor introdusi in stomac odata
cu alimentele ingerate.
Principalele procese chimice gastrice se desfasoara sub actiunea urmatoarelor enzime :
- pepsina este secretata sub forma inactiva (pepsinogen) si este activata in stomac
de catre HCl. Pepsina hidrolizeaza legaturile peptidice din interiorul moleculelor de
proteine rezultand peptide
- labfermentul este secretat la sugari si absent la adulti. Produce coagularea laptelui
prin transformarea cazeinogenului solubil in paracazeina care in prezenta Ca se
transforma in paracazeinat de Ca
- gelatinoza lichefiaza gelatina
- lipaza scindeaza hidrolitic grasimile emulsionate cum ar fi laptele sau frisca.
Mucusul gastric are rolul de a proteja mucoasa gastrica de diverse actiuni nocive, in
special de autodigestie sub actiunea pepsinei si a HCl.
Rezultatul digestiei gastrice este formarea unui produs semi-lichid acid-chimul gastric
care va trece in intestinul subtire unde are loc digestia propriu-zisa.
Intestinul subtire : este partea tubului digestiv care se intinde de la pilor la valvula
ileocecala. Este lung de cativa metri si este format din :
- duoden - are forma de potcoava. Aici se secreta secretina si enterochinaza.
Aici incepe sa se amestece chimul alimentar sosit din stomac cu sucul duodenal, bila si
sucul pancreatic
- jejunoileonul are calibru mic si umple cea mai mare parte a cavitatii peritoneale.
Elaboreaza fermenti ca erepsina si nucleotidaza cu rol in digestia proteinelor. Lipaza are
rol in digestia grasimilor, glucidelor si dizaharidelor. Are si rol de absorbtie a apei,
sarurilor minerale si vitaminelor.
Intestinul gros este un segment terminal al tubului digestiv si se termina cu rectul.
Are lungimea de 1,5-2 m si este alcatuita din :
- cec
- colon ascendent - de absorbtie
- colon transvers - de trecere
- colon descendent - aici se face o ultima absorbtie
o Ficat
 prin secretia biliara
contine saruri biliare cu rol in digestia si absorbtia
grasimilor si vitaminelor solubile
 pigmentii biliari dau culoare scaunului
o glandele intestinale
 prin sucul intestinal ce contine fermenti proteolitici, lipolitici si
glucolitici
- absorbtia se realizeaza
o slab la nivelul cavitatii bucale
o la nivelul
 stomacului pentru alcool si unele medicamente
 intestinului subtire – monozaharidele la nivelul jejunului, glicerina
si acizii grasi in prima portiune, aminoacizii in tot intestinul subtire
 intestinul gros pentru apa , saruri minerale , vitamina K
In urma acestor procese chilul intestinal lichid este transformat in masa fecaloida
ce contine 90% resturi alimentare, 10% mucus, epitelii, leicocite, bacterii, care se elimina
prin procesul de defecatie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.